Sjøfiske i
Trondheims fjorden

    Trondheimsfjorden er Norges tredje lengste fjord med 126 km.(Sjø kart lengre ned på siden)Den tjener som en naturlig grense mellom Nord- og Sør-Norge. Trondheimsfjorden grener inn i mange mindre fjorder, de største er Orkdalsfjorden i sørvest, Strindfjorden (les om Vikingens sjøslag på Strindfjorden i 1199 her) og Åsenfjorden i øst, og Beitstadfjorden i nordøst.

    På vei opp fjorden passerer du Trondheim, Indre Fosen, Stjørdal og Frosta før du kommer til Innherred-regionen, med byene Levanger, Verdal og Steinkjer, på toppen av fjorden. På vei nedover fjorden på nordsiden får du Inderøy, Mosvik, Leksvik, Hindrum, Vanvik, Stadsbygd, Rissa, Hasselvik Råkvåg og Stjørna.

    Trondheimsfjorden har også noen øyer, hvor Ytterøya og Tautra er de største. Fjorden er omkranset av en smal stripe av rik jordbruksmark som grenser raskt opp i mot bratte fjell. Trondheim, den største eksportbyen for området og den tredje største byen i Norge ligger langs sørsiden av fjorden. Fjorden er på sin maksimale dybde er 617 meter (2.024 ft), like innenfor Agdenes.

    Byene Stjørdal, Levanger og Steinkjer finnes på øst- og nordøstkysten av fjorden. Aker Verdal i Verdal produserer store offshore installasjoner for petroleumssektoren. Et skipsverft i Rissa fullførte det luksus leilighetsskipet MS The World. Fiborgtangen er en halvøy langs den østlige kysten av fjorden der en stor papirmølle eid av Norske Skog ligger.

    Trondheimsfjorden har et rikt marine liv, med både sørlige og nordlige arter; Det er observert over 140 arter og minst 90 disse er fisk, og fjorden har den største biologiske produksjonen blant Norges fjorder. I de senere år ble dypvannskoraler (Lophelia pertusa) oppdaget i fjorden, ikke langt fra Hindrum Fjordsenter. 

    Flere av de beste laks elvene i Norge renner ut i Trondheimsfjorden. Blant disse er Gaula, Orklaelva, Stjørdalselva og Verdalselva

    De mest vanlige artene du kan få her i fjorden er Torsk, Sei, Lyr, Lange, Kveite, Hvitting, Lysing, Flyndre, Rødspette, Makrell, Sild, Laks, sjø-ørret, Steinbit, Uer og Breiflabb.

Dybde kart

cropped-cropped-Shutterstock-gradient-luted-scaled-1.webp
© 2023 Hindrum Fjordsenter. Proudly powered by Sydney