Sjøfiske i Trondheims fjorden

      Trondheimsfjorden er Norges tredje lengste fjord med 126 km. (Sjø kart lengre ned på siden)
Den tjener som en naturlig grense mellom Nord- og Sør-Norge. Trondheimsfjorden grener inn i mange mindre fjorder, de største er Orkdalsfjorden i sørvest, Strindfjorden og Åsenfjorden i øst, og Beitstadfjorden i nordøst. Det har også noen øyer, hvor Ytterøya og Tautra er de største. Fjorden er omkranset av en smal stripe av rik jordbruksmark som grenser raskt opp i mot bratte fjell. Trondheim, den største eksportbyen for området og den tredje største byen i Norge ligger langs sørsiden av fjorden. Fjorden er på sin maksimale dybde er 617 meter (2.024 ft), like innenfor Agdenes.

      På vei opp fjorden passerer du Trondheim, Indre Fosen, Stjørdal og Frosta før du kommer til Innherred-regionen,
med byene Levanger, Verdal og Steinkjer, på toppen av fjorden.

      Byene Stjørdal, Levanger og Steinkjer finnes på øst- og nordøstkysten av fjorden. Aker Verdal i Verdal produserer store offshore installasjoner for petroleumssektoren. Et skipsverft i Rissa fullførte det luksus leilighetsskipet MS The World. Fiborgtangen er en halvøy langs den østlige kysten av fjorden der en stor papirmølle eid av Norske Skog ligger.

      Trondheim Fjord har et rikt marine liv, med både sørlige og nordlige arter; Det er observert over 140 arter og minst 90 disse er fisk, og fjorden har den største biologiske produksjonen blant Norges fjorder. I de senere år ble dypvannskoraler (Lophelia pertusa) oppdaget i fjorden, ikke langt fra Trondheim. Flere av de beste laksevannene i Norge renner ut i Trondheim Fjord. Blant disse er Gaula, Orklaelva, Stjørdalselva og Verdalselva. De mest vanlige artene du kan få her er Torsk, Sei, Lyr, Lange, Kveite, Hvitting, Lysing, Flyndre, Rødspette, Makrell, Sild, Laks, sjø-ørret, Steinbit, Uer og Breiflabb.

Hindrum Fjordsenter ved markør
Sjøkart fra kartverket